

Tusea este cel mai frecvent simptom prezent atat la copii, cat si la adulti, reprezentand un mecanism reflex de aparare prin care se încearcă eliminarea secretiilor din caile respiratorii sau alti iritanti prezenti în ele.
Daca la un adult tusea persista mai mult de opt saptamani, iar la un copil mai mult de patru saptamani, inseamna ca este o tuse cronica si trebuie facute investigatii pentru a gasi cauza care o produce. Un copil care tuseste trebuie vazut de medicul de familie, pediatru apoi la nevoie si de alergolog, pneumolog, gastroenterolog.
La copii, tusea cronica poate fi o tuse remanenta unei viroze (poate persista si o luna dupa episodul acut, se accentueaza la schimbarile de temperatura si la efort) sau sa se datoreze refluxului gastro-esofagian, rinosinuzitei alergice, astmului bronsic, bronsitelor infectioase recurente, infectiei respiratorii cu Mycoplasma pneumonie sau Bordetella pertussis, bronsiectaziilor. Expunerea la fumul de tigară, la poluantii din aer (acarieni, mucegai, odorizante, etc) poate sa provoace tuse.
Tratamentul suportiv ce implica curatarea nasului,verificarea umiditatii in incapere, eliminarea posibililor alergeni este extrem de important.
Tratamentul medicamentos al tusei va fi administrat doar la recomandarea medicului dupa consult și investigatii la nevoie.